Beställ inom:  00:00:00  så skickas din order redan idag!
  •  +15 000 nöjda kunder
  •  1-3 dagars leveranstid
  •  Fri frakt över 700 kr!

Padel

Padelsport hos wattväktarna

Vad är padel?

Padel är en enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Den spelas i en glasbur med ett nät och spelas i dubbel.

Padel 
I bland benämnt padeltennis, är en racketsport som framför allt utövas i Spanien, Latinamerika och i Sverige.

Ursprunget till padel är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella Padelförbundet (grundat 1991). Världsmästerskap i padel arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år.

Spelet anknyter till andra tidigare etablerade former av "minitennis" som Paddle tennis och Platform tennis, men har egna regler för spelet, poängräkning, utrustning och spelplanens utformning.[3] Padel har spritts mycket snabbt framförallt i Spanien och i Latinamerika, med tusentalet banor och miljontals utövare i exempelvis Argentina.[

Sverige
Enligt journalisten Johan Håkansson byggdes Sveriges första padelbana år 1998 i byn Grevie utanför Båstad av Thommy Andersson (som upptäckt sporten under en resa till Marbella) och sonen Johan Andersson. De byggde senare den andra inomhusbanan på XBOWL i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Thommy Andersson var den som tog in sporten till Sverige.

Under 2010-talet var padel Sveriges absolut snabbast växande sport, och det var år 2014 som sporten tog riktig fart i Sverige. I Sverige fanns det år 2019 220 anläggningar runt om i landet och totalt 717 padelbanor. Antalet bokade padelbanor gick även ifrån 820 stycken år 2014, till 449 713 år 2019. 2020 gick Sverige över en miljon bokade banor.

Om spelet
Spelare: Spelas oftast som dubbel mellan två par spelare.
Serve: Serven måste slås underifrån. Andraserve tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash, platform tennis eller real tennis. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva.
Poäng: Poängsättning sker precis som i tennis.
Boll: Spelas oftast med vanliga tennisbollar. Vid tävlingsspel används tennisbollar med samma vikt och studsegenskaper som tennisbollar typ-I. Bollarna får enligt reglerna ha något mindre diameter än tennisbollarna (nedre gräns 63,5 mm för padel mot 65,4 mm för tennis).
Racket: Av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. Racketen påminner om den som används i platform tennis men har egna specifikationer.
Spelplanen: Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av glas eller tegel, den översta metern dock av ett stängsel.

Produkter
Övrigt