Beställ inom:  00:00:00  så skickas din order redan idag!
  •  +13 000 nöjda kunder
  •  1-3 dagars leveranstid
  •  Fri frakt över 700 kr!

Informationssida om LED Belysning

Den 1 september 2012 förbjöds den traditionella glödlampan i EU. Det har funnits flera alternativa ljuskällor, så som halogenlampor,
lågenergilampor och nu den senaste typen, LED-lampan.

Här hittar du energismarta LED-lampor.

Inredningsbelysning skapad med LED
Inredningsbelysning skapad med hjälp av LED-lister, strips mm.

 

Effekt på LED?
Ett problem för konsumenter när det gäller att välja rätt styrka på sina LED lampor är att få det att stämma med dom gamla glödlampornas ljus.
En 46 W halogenlampa motsvarar 60 W glödljus, medan 11 W lågenergi motsvarar 60 W glödljus. En LED-lampa på ca 7 W motsvarar 60 W glödljus . Nu för tiden blir det lättare att kolla på
Lumen(lm)-talet för att få en uppfattning av vad som motsvarar det man söker. Men alla har ännu inte vant sig vid lumen och därför har jag valt att skriva vad LED lamporna motsvarar (ca) för glödlampan.

 

Färgtemperaturen?
Färgtemperaturen avgör hur det mänskliga ögat uppfattar vitt. Ju lägre färgtemperatur en ljuskälla avger, desto gulare kommer ljuset att uppfattas och tvärtom. En hög färgtemperatur ger vad som kallas för ett kallt ljus där det vita framträder mycket skarpt och passar bra där arbete ska utföras. Förutom att välja ljusstyrka (effekt) på sin nya ljuskälla behöver man även välja färgtemperatur, som mäts i kelvin(K). På LED-lampor med sockel E27, E14, MR16 mfl är 2700 - 3000K vanligast, vilket motsvarar ett varmvit sken. Många tror att LED-lampor fortfarande har ett kallt lite sterilt ljus, vilket de hade i början. Men dagens LED-lampor har utvecklats enormt och fått ett mycket varmare och behagligare sken.
Det är viktigt att tänka på att, om man köper LED-lampor av lägre kvalitet finns det stor risk för skiftande färgtemperaturer! Ofta sätts dessa ihop av en blandning billiga LED-moduler, som fabriken kunnat köpa in billigt just då. Köper man märken som Osram, Philips, Verbatim m.fl kan man vara säker att man får den färgtemperaturen och det ljuset man har valt. Detta är ju viktigt om man kompletterar med fler lampor till sin belysning. Väljer man en LED ljuskälla till sin läslampa eller arbetslampa bör man välja en färgtemperatur på ca 4000K då den ger bättre kontraster. Detta gäller även när man väljer belysning till sin arbetsplats.

 

Varmvit eller kallvit färgtemperatur? Vilken ska man välja?

Vissa typer av belysning kan orsaka trötthet, skapa en känsla av avkoppling eller ge en känsla av energi. För att beskriva ljusets färg ska vi fokusera på färgtemperaturen uppmätt i Kelvin SI-enheten.

Här är en uppdelning av LED-belysning enligt färgtemperaturskalan (CCT):

• 2500 - 2900K - Mycket varmt ljus skapar en avkopplingstemning. Rekommenderas för tysta och privata utrymmen där ett mysigt och avkopplande klimat ska skapas.

• 3000 - 3500K - Varmt ljus som ger mysighet. Mycket populärt sortiment, villigt valt för lägenheter och hus. Det ger ett behagligt, ganska varmt ljus. Det lägger till mysighet i interiören.

• 3600 - 4000K - Vitt, dagsljus, neutralt ljus som maximerar koncentrationen. Denna färgtemperatur är idealisk för allmänna applikationer. Den kan användas på kontor, hem, kök och badrum. Denna färg är idealisk för användning på arbetsplatsen.

• 4100 - 5000K - svala nyanser av vit färg. Perfekt för användning på kontor och offentliga platser. Denna LED-ljusfärg har en stimulerande effekt. Cool belysning är mer formell och energisk. Det förbättrar koncentrationen och ökar energin.

• Över 5000K - mycket sval vit temperatur perfekt för professionell användning. Det är en utmärkt match för affärsändamål, korridorer, garage och parkeringsplatser. Den kan också användas som dekorativ belysning.

 

Energibesparing?
Genom att ersätta glödlampor med LED-lampor får man en genomsnittlig energibesparing på 80%. Det är liknande energibesparing för lågenergilampor. Den största skillnaden är livslängden på lamporna. En lågenergilampa har en livslängd mellan 6000-10 000 tim medan LED-lamporna ligger på 15 000 - 25 000 tim. Om man jämför med de traditionella glödlamporna, ligger livslängden på 1000 tim!

 

Räkneexempel på besparing genom att byta ut halogenlampor mot LED-lampor.
En halogenlampa är mycket billigare i inköp jämfört med en LED-lampa. Priset för en halogenlampa ligger på 25-30 kr och det är ofta en anledning till att man väljer halogen före LED. Men om man räknar med att en halogenlampa under 25 000 timmar kostar 1050kr i drift, med ett elpris på 1 kr/kWh. En LED-lampa kostar 300 kr för lika många drifttimmar. Lägger man där till att du under 25 000 timmar kommer behöva byta din halogenlampa 13 gånger. 13x25=325 kr. 
Kostnaden för halogenlampan blir totalt: 1375 kr. LED-lampan kostar totalt ca 449 - 600 kr (beroende på modell). Det visar att du i det här exemplet sparar mellan 926 - 775 kr på att köpa en riktigt bra LED-lampa istället för halogen.

Förutom att sparar pengar i din plånbok, sparar du också på miljön och våra gemensamma naturresurser. En mycket viktig sak för oss på Wattväktarna och för många av våra kunder.

Alla LED lampor är inte lika, en del lampor förbrukar mer ström än vad som är nödvändigt, andra genererar så mycket värme att lamporna går sönder i förtid. Det är inte alltid lätt att se med blotta ögat, man måste in och kolla ganska många parametrar och läsa vilka specifikationer lamporna har. Vi har gjort det jobbet åt er, det är därför vi kanske inte alltid säljer den billigaste LED lampan. Men ni kan vara säkra på att ni får valuta för era pengar på led belysning hos oss på Wattväktarna.se 

 

Fler fördelar med LED-lampor!
LED-lampor lyser med full ljusstyrka direkt från start, jämfört med lågenergi som tar en viss tid på sig innan dom nått sin fulla styrka. LED-lampor trivs när det är kallt vilket gör dem lämpliga för utomhusbelysning och kylrum mm.
En annan fördel är att det finns dimbara LED-lampor, vilket inte går med lågenergilampor. Det framgår på produkten om den är dimbar. Det är viktigt att veta om att inte alla dimers fungerar med LED-lampor utan kan behöva bytas ut. Det märker du genom att den LED-lampa du kopplat in flimrar eller inte går att reglera över hela sitt spann utan kanske som bäst mellan ca 80-100 % styrka. kontakta oss om du vill ha hjälp med dimmer till din LED-lampa. 

Produkter
Övrigt