Beställ inom:  00:00:00  så skickas din order redan idag!
  •  +20 000 nöjda kunder
  •  1-3 dagars leveranstid
  •  Fri frakt över 700 kr!

Laddningsbara batterier

      

Laddningsbara batterier sparar pengar och miljön !

Laddningsbara batterier är inte bara en bra ekonomisk lösning, det räddar vår gemensamma miljö också. De flesta av våra uppladdningsbara batterier går att ladda mer än tusen gånger.

Vi har laddningsbara batterier från HQ, Philips och Varta

Olika typer av laddningsbara batterier

Nickel-kadmium (NiCd)

NiCd-batteriet har en polspänning på 1,2 V och var vanligt för några år sedan. Idag syns det sällan då tillverkare och konsumenter valt andra alternativ av bland annat miljöskäl. Precis som namnet antyder innehåller det laddningsbara batteriet den miljöfarliga tung­metallen kadmium (Cd). Det gör att det sedan 2006 finns ett EU-direktiv som förbjuder NiCd-batterier där det finns alternativ.

En av nackdelarna med NiCd är den så kallade minneseffekten. Minneseffekten gör att kapaciteten sjunker om batteriet inte sköts ordentligt. Först när apparaten som använder batteriet anser att det är slut bör batteriet laddas om. En av fördelarna med NiCd är att tekniken klarar stora strömuttag, det vill säga att det laddningsbara batteriet har en låg inre resistans.

Nickel-metallhydrid (NiMH)

NiMH är idag det populäraste valet bland de vanliga laddningsbara batterierna i cylinderform. Det är ett miljövänligt alternativ (fritt från kadmium) som dessutom finns i högre kapaciteter än motsvarande NiCd. Minneseffekten utgör inte heller något problem. Det gör det laddningsbara batteriet enkelt för användaren som inte behöver tänka på rätt urladdning före varje laddning. NiMH-batteriet har en polspänning på 1,2 V och kan ersätta vanliga alkaliska batterier i nästan alla sammanhang. 

NiMH generation två (NiMH2)

Självurladdningen för NiMH-batterier har alltid varit relativt hög (upp till 20 % per månad). Med den nya generationen NiMH2, är självurladdningen mycket låg (ungefär 2 % per månad). NiMH2 finns från de flesta batteritillverkarna. Tyvärr finns inget gemensamt namn, utan de säljs under tillverkarnas egna beteckningar, till exempel Varta Ready2Use. I och med att den nya generationen har mycket låg självurladdning, kan batterierna förladdas vid tillverkning. Med NiMH2 går det att använda de laddningsbara batterierna direkt ur paketet.

Laddningsbara batterier av Litium-jon typ (Li-Ion)

De främsta fördelarna är att de här laddningsbara batterierna är små med låg vikt och har stor energi­täthet. De har en spänning på 3,6 V, vilket gör att de inte kan ersätta alkaliska batterier på samma sätt som NiMH. Li-jon-tekniken används istället i ladddnigsbara batterier som är inbyggda i apparater som mobiltelefoner och bärbara datorer. Litiumbatterierna har ytterligare fördelar då de har låg självurladdning och inte alls lider av minneseffekt. Det gör att man inte behöver bry sig om det ladningsbara batteriets status utan kan ladda det när som helst. Ett laddningsbart batteri av li-Ion typ ska inte laddas ur helt. Det finns då risk för att batteriet inte kan laddas upp igen. Det är inte bra för batteriet om det ligger urladdat under lång tid. Helt nya (oanvända) batterier kan dock förvaras ouppladdade.

Produkter
Övrigt