Beställ inom:  00:00:00  så skickas din order redan idag!

Spotlights - infällda eller utanpåliggande

Spotlights och downlights

Diskreta ljuskällor som ger ett direkt eller inderekt ljus. Spotlight är en perfekt belysning med många möjligheter till anpassad och individuell belysning. 

Spotlights för en riktad belysning

Spotlights tillhör en grupp lampor som man brukar använda för att belysa ett specifikt område. Många gånger används de i affärer för att framhäva en viss del av sortimentetet, eller lockvaror, men spotlights kan även användas som en allmän belysning i hemmet. Det finns otroligt många modeller med olika form, färg och storlek. Vi ser en ökning av försäljningen på LED sidan och det är inte konstigt med tanke på de fördelar LED har, du kan idag få exakt den färg du vill ha, anpassad spridningsvinkel på ljuset och framförallt en säkrare installation då LED inte blir i närheten så varma som halogenspotlights. Att LED ger en väldigt bra energibesparing är inte någon nackdel heller. Vad vill du belysa lite extra?

Fördelar med spotlights

Spotlights är en mångsidig armatur som ofta har ett lamphuvud som som kan vridas och därmed är enkel att rikta in. Du kan alltså med stor noggrannhet rikta ljuset. När det gäller montering av spotlights finns det även stora fördelar gentemot andra lampor. Spotlights kan man använda både som taklampa och- eller vägglampa.

Det är bara fantasin som sätter gränser när det gäller belysning med spotlights.

Spotlight passar jättebra när man vill ha ett riktat ljus eller om man vill belysa ett större område. Man kan framgångsrikt använda sig av spotlights på linor som gör det möjligt att ha ett riktat ljus över ett stort område. Men det kan också användas för att framhäva speciella delar av hemmet samtidigt som man låter vissa delar av huset ha en mer tillbakadragen roll. Genom att använda sig av LED-lampor med olika belysningsvinklar, smal- eller bredstrålande LED lampor kan man effektivt framhäva vacker konst och fina möbler.

Bye bye halogen-spotlights

EU-kommissionens ekodesign-direktiv etapp 3 från 1 september 2016 börjar nu påverka oss. Direktivet omfattar asymmetriska halogenlampor för nätspänning. Med asymmetriska menas lampor som strålar i en begränsad vinkel, vilket i praktiken innefattar så gott som alla spotlights med reflektor. Efter 1 september 2016 får dessa lampor ej längre importeras till EU. Handeln får fortfarande sälja slut på de lager som finns.
                
LED-lampor är utan tvekan den starkaste ersättaren för halogenreflektorer med socklarna E14, E27 och GU10. Inköpspriset för en LED-ersättare är högre än en halogenlampa men utvecklingen sker mycket snabbt och löpande, så det är i princip omöjligt att göra exakta kostnadsjämförelser. Men generellt kan man säga att den totala kostnaden inklusive driften för LED är ungefär en femtedel jämfört med halogen.

Produkter
Övrigt